Over ons

Op de grens van de 2 bruisende bollendorpen Lisse & Sassenheim, gelegen middenin de beroemde bollenvelden is het perceel van Stichting SterkSaam en Stichting KookSaam te vinden.
Aan het einde van een lang zandpad staat de voormalige bollenschuur en voorhuis van de familie Bergman. Een bekende familie in de bollencultuur en jarenlang leverancier van de bloemen voor het Vaticaan tijdens de paasrede.

In januari 2015 is het voorhuis gekocht door de initiatiefnemers van Stichting SterkSaam; Ingrid Bekkering en Rick van Steijn die er met hun 3 kinderen een bijzondere woonplek vonden.

Niet alleen bijzonder vanwege de unieke ligging, maar ook zeker doordat zij als buren van de opgerichte stichting SterkSaam direkt betrokken zijn bij het leven van bewoners en deelnemers van deze stichting.


De bollenschuur die direkt aan de woning grenst is eind 2015 radicaal verbouwd tot ruime zorgwoning met plaats voor 6 bewoners. Jongeren tussen de 19 en 26 jaar, ieder met hun eigen uitdaging, wonen hier samen als een gezin. 24-uur zorg is aanwezig middels een klein, betrokken en professioneel zorgteam.

In 2016 is het perceel uitgebreid met een robuuste, houten dagbestedingsschuur, waar zowel bewoners als deelnemers van buitenaf, diverse vormen dagbesteding afnemen. Met een dierenweide en moestuin buiten en binnen tal van creatieve werkzaamheden is hier veel mogelijk. Rekening houdend met de talenten, wensen en mogelijkheden van ieder individu ontwikkelt iedereen zich op zijn manier.

Begin 2018 is de grote verbouwing van de voormalige wagenschuur van start gegaan met als resultaat een ruime professionele keuken en een sfeervolle brasserie.

Rick en Ingrid, die beiden een arbeidsverleden in de Horeca hebben, willen hier hun ambities waarmaken. Jongeren met een verstandelijke uitdaging de kans bieden om de diverse facetten van de horeca te leren en zichzelf hierin te ontwikkelen.  Onbeperkt lekker leren koken, de tafel netjes dekken, gasten ontvangen,  de vergaderzaal op orde houden, maar ook terugkerende taken op het gebied van schoonmaak en hygiëne komen aan bod.